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INTRODUCTION
1. An acquisition of an interest in an entity that.is a landholder will be

subject to landholder duty under Chapter.3 of the Duties Act 2008
(“Duties Act”) if it is a relevant acquisition.

2. The purpose of this Revenue Ruling is to clarify the treatment of a
relevant acquisition by the trustee of a trust.

BACKGROUND

3. For the purposes of landholder duty, an acquisition of an interest in an
entity will generally be a relevant acquisition if the person making the
acquisition obtains, or already holds, a significant interest in the entity.

4. Section 153(1) of the Duties Act provides that a reference in Chapter 3 to
an interest in a landholder or other entity is to an entitlement to the
surplus property of the landholder or other entity if it were to be wound

up.
5. Section 3 of the Duties Act provides that “entitled” means —

(@) in relation to a person as trustee of a unit trust scheme or other
trust — entitled for the purposes of the scheme or trust; and

(b) otherwise — beneficially entitled.

6. Section 9 of the Interpretation Act 1984 (“Interpretation Act”) provides
that where a word or phrase is defined in a written law, other parts of
speech and grammatical forms of that word or phrase have
corresponding meanings.
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RULING

7.

10.

11.

12.

13.

The meaning of the term “entitled” that is given in section 3 of the Duties
Act is considered to be applicable to the interpretation of section 153(1)
of the Duties Act, as a result of the operation of section 9 of the
Interpretation Act.

In considering a person’s interest in a landholder or other entity, where a
person has an entitlement to the surplus property of a landholder or other
entity if it were to be wound up, and that entitlement is held by the person
as trustee of a trust, then that person would be considered to have an
interest in the landholder or entity in their capacity as trustee of that
particular trust.

Where a person holds interests in a landholder or other entity on behalf
of a number of different trusts, that person would be taken to be a
separate person in relation to each trust, and each interest held on behalf
of a trust would be taken to be a separate interest.

The effect is that when considering if a person holds or has acquired a
significant interest in an entity, interests-that are held or acquired in the
person’s capacity as trustee of several different trusts that are otherwise
unrelated would not be combined to determine if the person holds or has
acquired a significant interest in the entity. Rather, each interest held on
behalf of each trust would be treated as if it were held by a separate
person.

It should be noted that in treating a person to be a separate person in
respect of each separate trust of which the person is trustee, those
separate persons may still be regarded as being related persons under
section 162(1) of the Duties Act. Examples of when this may occur
include (but are not limited to) situations where the separate trusts in
guestion have common beneficiaries, or where the interests held or
acquired on behalf of each trust were acquired by virtue of acquisitions
that arise from substantially one transaction or one series of transactions.

Notwithstanding paragraph 11 above, the Commissioner may determine,
pursuant to section 162(2) and (3) of the Duties Act, that such persons
are not related for the purposes of sections 163 and 164 of the Duties
Act, if he is satisfied that they are not acting in concert with each other
and their interests in the entity were acquired independently and not for a
common purpose.

The determination provided for in section 162(2) is not available in the
case of acquisitions made by related corporations. A reference to a
corporation here is considered to be a reference only to a corporation
acting in its own right, not as trustee of a trust. The Commissioner is
therefore not prohibited from making such a determination where the
trustee is a corporation.
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